Super elastična pređa od legure nikla-titana
Super elastična pređa od legure nikla-titana
Ćaskanje sada
Detalji o proizvodu

Super elastična pređa od legure nikla-titana

Legura Ni-Ti, koja se naziva i nitinolska žica, ona je mešavina titanijuma i nikla, pri čemu su dva elementa prisutna u jednakim atomskim procentima Ni: Ti = 55: 45 mas.

Uglavnom ima dva svojstva: efekt memorije oblika i superlastičnost. Naravno, memorija oblika je sposobnost niti žice da se podvrgne deformaciji pri jednoj temperaturi, a zatim povrati svoj izvorni, podni oblik nakon zagrijavanja iznad svoje "temperature transformacije". Ali superlastičnost se javlja kod uski temperaturni raspon, tik iznad temperature transformacije; u tom slučaju nije potrebno zagrijavanje da bi se podni oblik obnavljao.

Glavni proizvodi su NiTi legure ploča, NiTi legirana žica;

Legura memorije u obliku Niti - fina cev
Područja primjene: medicinska, zrakoplovna, elektronska, pomorska industrija, petrohemijska industrija, ratna industrija, automobilska industrija i druge komponente preciznih instrumenata.

  • Nitinol je popularan i u izuzetno otpornim okvirima naočala. Takođe se koristi u nekim mehaničkim oprugama satova.

  • Može se koristiti kao sistem regulacije temperature; kako mijenja oblik, može aktivirati prekidač za kontrolu temperature.

  • Koristi se u tehnologiji mobitela kao uvlačljiva antena ili grana mikrofona, zbog izrazito fleksibilne i mehaničke memorije.

  • Koristi se u nekim novitetima, mađioničari kako bi demonstrirali "psihičke" moći, jer će se žlica savijati kada se koristi za miješanje čaja, kafe ili bilo koje druge tople tekućine.

  • Može se koristiti i kao žice koje se koriste za lociranje i označavanje tumora dojke kako bi sljedeća operacija bila preciznija.


Istraga