никл

Никал је хемијски елемент са симболом Ни и атомским бројем 28. То је сребрно-бели сјајни метал са благим златним нијансама. Чист никл, у праху за максимизирање реактивне површине , показује значајну хемијску активност, али веће комаде споро реагују са ваздухом под стандардним условима, јер на површини формира слој оксида и спречава даље корозију ( пасивирање ).

Никл се полако оксидује ваздухом на собној температури и сматра се отпорним на корозију. Никал је један од четири елемента (остали су гвожђе, кобалт и гадолинијум ) који су феромагнетни на приближно собној температури. Алницо трајни магнети делимично на никлу имају средњу снагу између трајних магнета на бази гвожђа и магнетима ретких земаља . Метала су вриједна у модерним временима углавном у легурама ; око 68% светске производње користи се од нерђајућег челика. Додатних 10% се користи за легуре на бази никла и на бази бакра, 7% за легуре челика, 3% у ливницама, 9% у галванизацији и 4% у осталим апликацијама, укључујући сектор брзог раста батерија. Као једињење, никал има низ ниских хемијских производних примена, као што је катализатор за хидрогенацију , катоде за батерије, пигменте и површинске обраде метала.

Никал је сребрно бијели метал са малим златним нијансама који узима висок полисх. То је један од само четири елемента који су магнетни на или близу собне температуре, други су гвожђе, кобалт и гадолинијум . Њена Курие температура је 355 ° Ц (671 ° Ф), што значи да мањи никал није магнетни изнад ове температуре. [11] Јединична ћелија никла је коцка са центрираном лицем са параметром решетке од 0.352 нм, дајући атомски радијус од 0.124 нм. Ова кристална структура је стабилна до притиска од најмање 70 ГПа.

Чисти производи од никла и производи од легуре никла могу се прилагодити. Добродошли у своје љубазне информације.